Denk vooruit! Hoe gaan we hybride werken?

Een jaar of vijf geleden wilde ik graag met mijn vader mee naar het bezoek aan de specialist, maar ik zat zo vast in mijn praktijk dat ik mijn broer gevraagd heb met hem mee te gaan. Achteraf dacht ik: waarom heb ik tijdens het consult niet via facetime ingebeld om zo deel te nemen aan gesprek?

Het afgelopen jaar hebben we gezien dat digitaal werken en vergaderen prima kan. Natuurlijk heeft het nadelen zoals het ontbreken van informele momenten, koffiehoekgesprekken en snelle vraag- en antwoordsituaties. Maar er zijn ook zeker voordelen zoals het ontbreken van reistijd en het samen brengen van mensen die anders niet zo snel bij elkaar te brengen waren. In het verleden had ik in Utrecht wel eens een overleg met iemand die speciaal daarvoor uit Maastricht of Groningen kwam. Hoe zal dat in de toekomst gaan? 

Waar we nu nog wel erg vanuit gaan is dat we spreken over een fysieke vergadering of een digitale. Ik denk dat we na de corona tijd naar nieuwe hybride vormen toegaan. Bijeenkomsten waar een deel van de aanwezigen fysiek bij elkaar is en een ander deel digitaal. Denk aan een onderwijsgroep,  waarbij een deelprogramma wordt verzorgd door een externe docent die een digitale bijdrage levert. Denk ook aan de huisarts die met een patient op het spreekuur praat, terwijl een of meer naasten van de patient digitaal meedoen. Of de situatie waarin de huisarts en patient samen zitten, terwijl de medische specialist digitaal aanschuift. We hebben geleerd dat het kan, nu is het zaak om het geleerde in de praktijk te brengen.

Maar hoe zorg je ervoor dat er een gelijkwaardige mogelijkheid is voor alle fysieke en digitale aanwezigen om aan het gesprek deel te nemen. Voor mij is een voorwaarde dat alle betrokkenen goed voor elkaar te zien- en te horen zijn en dat je degene die aan het woord is kunt aankijken.

Dat vraagt meer dan het voor de groep zetten van een mobiel of laptop met Zoom, de digitale deelnemers willen de fysieke deelnemers goed zien en horen, maar elkaar ook. Dit vraagt om andere technologie dan we nu gebruiken en afspraken over hoe die te gebruiken. Ik vraag iedereen die goede voorbeelden kent of ze misschien al gebruikt om het te delen. Of het nou uit het onderwijs is, uit het bedrijfsleven of de gezondheidszorg: heb je een idee of een waardevolle link: deel het! Stuur je reactie naar r.f.dijkstra@amsterdamumc.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *